Könyvek

 

A megjelenő könyvek mennyisége lehetetlenné teszi az összes elolvasását, és nagyon megnehezíti az elolvasásra érdemesek kiválasztását, így sokan nem jutnak el igazán jó könyvekhez. Ezért gondoltuk, hogy az általunk olvasott és jónak tartott könyveket, amelyek mások számára is érdekesek és hasznosak lehetnek, feltesszük erre az oldalra.

 

  • David Servan-Schreiber: A rák ellen (Park Könyvkiadó 2009)
konyvek_davidsr
A könyv szerzője francia orvos, pszichoterapeuta, aki az USA egyik legnagyobb hírű egyetemén kezdett agykutatói munkát. Tudományos karrierje már felfelé ível, amikor egy, éppen a kutatással kapcsolatos vizsgálat során kiderült, hogy agydaganata van. Miután átesett a műtéten és a kezeléseken, megkérdezte orvosát, hogy ő maga mit tehet annak érdekében, hogy megakadályozza betegsége kiújulását. Azt a választ kapta, hogy azon kívül, hogy rendszeresen elmegy a kontrollvizsgálatokra, semmi más tennivalója nincs. Nem nyugodott bele ebbe a válaszba, és több hónapnyi kutatás során összegyűjtötte mindazon módszereket, amelyek segíthetnek a megelőzni a rák kialakulását, illetve kiújulását.

A könyv hátoldalán többek között az alábbi ajánlás áll: „Ezt a könyvet mindazoknak a kezébe kell adnunk, akiket szeretünk. A nem-toxikus daganatterápiát kidolgozó és sikerrel alkalmazó holland homeopata orvos, Tinus Smits pedig egy magyarországi előadásán azt mondta, hogy mindenkinek, aki daganatos betegek gyógyításával foglalkozik, és mindenkinek, aki daganatos betegségben szenved, el kellene olvasnia ezt a könyvet.

 

  • James O.Prochaska, John C. Norcross, Carlo C. DiClemente: Valódi újrakezdés (Ursus Libris 2009)
knyv_valodi-ujrakezdes

A dohányzás és a szájüreg, fogazat egészsége szorosan összefügg. A dohányzásról való leszokással sokat tehetünk életünkért és szájüregi egészségünkért., ezért került fel ide ez akönyv.

Mindhárom szerző a pszichológia professzora. Több ezer olyan ember esetét vizsgálták meg, és elemezték, akik saját erejükből szabadultak meg valamilyen káros szokásuktól (pl. dohányzás, alkoholprobléma, kábítószer-függőség, túlsúly). Kutatásaik eredményeként kidolgoztak egy rendszert, amely a világon elsőként ad tudományos, ám mégis közérthető segítséget mindazoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek, és önerejükből szeretnének megszabadulni tőlük.

 

 

  • William Dufty: Cukor blues (Kétezeregy Kiadó 2007)
knyv_cukorb
A könyv először 1976-ban jelent meg az Egyesült Államokban, és néhány év alatt több millió példány kelt el belőle. Szerzője újságíró, akit saját betegsége és gyógyulása vezetett el a cukor történetének, világhódító útjának és a hozzá fűződő gazdasági, politikai érdekek felderítéséhez, illetve a finomított élelmiszerek és a fogyasztásuk miatt létrejövő hiánybetegségek kapcsolatára. Megtudhatjuk, hogyan alakul ki a hypo- és hyperglykaemia (alacsony és magas vércukorszint), és tanácsokat kapunk, hogyan küzdhetünk ezek ellen a betegségek ellen.

 

 

  • Neil Z. Miller: Védőoltások (Kétezeregy Kiadó 2003)
konyv_vedooltasok

Napjainkban különös jelentősége van ennek a könyvnek. Egyre nő a bevezetett védőoltások száma, bár a járványszerűen előforduló betegségek száma már az oltások bevezetése előtt csökkenni kezdett az életkörülmények, higiénés viszonyok javulása és a táplálkozási szokások alapvető megváltozása miatt. A szerző adatokkal alátámasztva írja le az oltások veszélyeit és a beléjük vetett hitünk megalapozatlanságát.