A cukor

A cukor

A cukor fogszuvasodásban betöltött szerepéről röviden:

A baktériumok cukrokkal táplálkoznak, és azokból savakat képeznek. Ha sok cukor áll rendelkezésükre, akkor nagy tömegben tudnak szaporodni, és sok savat termelnek. A fog keményállományát ezek a savak megtámadják, feloldják, és lassan üreget alakítanak ki. Ez az önfenntartóvá váló folyamat aztán fogorvosi beavatkozást igényel.

A fogak károsításán túl a cukrok általános hatása is kedvezőtlen. A sok finomított cukor rendkívül egészségtelen. Túlzott fogyasztása cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet. A cukrokat a szervezet a baktériumokhoz hasonlóan savakká alakítva bontja le, ami a szervezet elsavasodásához vezet, a savak pedig a csontokból is kioldják a meszet. Ha még a szervezet legkeményebb anyaga, a fogzománc sem tud ellenállni a savaknak, akkor a csontjaink hogy volnának rá képesek! A WHO is az évszázad egyik súlyos problémájának tekinti a csontritkulás járványszerű terjedését. A jelenség egyik lehetséges kiváltó oka a táplálkozással, különösen a szénsavas és édesített üdítőkkel bevitt cukor.
A következő ábra az üdítőitalokban található cukor mennyiségét mutatja be. Itt ugyan Coca Colás üveget látunk, és az adatok erre a termékre vonatkoznak, ám más üdítőitalok többé-kevésbé ugyanennyi, de olykor még ennél is több cukrot tartalmaznak.

A kép bal szélén látható az Irányadó Napi Beviteli Értéket (INBÉ) mutató cukormennyiség (90 g), amely azonban az összes általunk elfogyasztott táplálékban megtalálható cukorra vonatkozik. Mellette egy fél literes Coca Cola, és az üvegben ill. a pohárban a benne található 56 g cukor látható. A következő pohár cukortartalma 112 g, ami az 1 literes üvegben lévő cukormennyiségnek felel meg. Ez már több mint az irányadó napi cukorszükséglet. Jobbra haladva a következő poharakban a 1.5 literes üvegben lévő 168 g cukor, a 2 literes üvegben lévő 224 g, illetve a legszélén egy esetleges 2.5 literes üveg 280 g-os cukortartalma látható. Megdöbbentően sok cukrot vehetünk magunkhoz csak üdítőitalok fogyasztásával is.

Az üdítőkben található ízfokozók ugyancsak hozzájárulhatnak az elsavasodáshoz. Itt ismét meg kell említeni a foszforsavat tartalmazó Coca Colát (a foszforsavat az iparban rozsda- és vízkőoldószerként is használnak). A foszforsav baktériumok jelenléte nélkül is fogszuvasodást okoz. Praxisomban találkoztam olyan pácienssel, aki saját bevallása szerint Coca-Colán élt, és szép sorban az összes fogára borító koronát kellett készíteni, mert a tömések mellett mindig elszuvasodott.
A cukormentes üdítőitalok fogyasztása sem megfelelő megoldás, mert a bennük található mesterséges édesítőszerek ártalmatlansága megkérdőjelezhető.

A legalkalmasabb szomjoltó: a tiszta víz.

Nem sokára eljöhet az az idő, amikor az üdítőitalok címkéin fel kell tüntetni: „rendszeres fogyasztása károsítja az egészséget”.