A cirkónium implantátumokról

Home / A cirkónium implantátumokról

A cirkónium implantátumokról

Sokáig a titán volt az egyeduralkodó anyag az implantológiában, amelynek felületéhez képes hozzánőni a csont.
A periódusos rendszerben közvetlenül a titán alatt található anyag a cirkónium, amelynek oxidja (a cirkónium-dioxid) már nem mutat fémes tulajdonságokat, de ugyanolyan jól tud hozzánőni a csont, mint a titánhoz, azaz képes osszeointegrációra. Azonban ennek az anyagnak a mechanikai tulajdonságai nem voltak megfelelőek, és ezért 5%-os arányban yttriumot kevertek hozzá, amelytől a cirkónium-dioxid rendkívül keménnyé vált, és így már alkalmas lett implantációs pótlások, műgyökerek számára is.

A cirkónium implantátumok előnyei:

 • fémmentes: mentes minden elektromos jelenségtől
 • fémérzékenység esetén is beültethető: a cirkóniumdioxid már nem mutat fémes tulajdonságokat
 • rossz hővezető: ezért nem vezet a szövetekbe hőt
 • kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, az yttriumos stabilitásnak köszönhetően az egyik legellenállóbb anyag az iparban is kémiai és mechanikai hatásokkal szemben
 • fehér: ezért esztétikai és kozmetikai szempontból kiváló tulajdonságokkal rendelkezik

-nem jelenik meg a titán implantátumoknál lehetséges szürkés csillogás
-nem tünhet át az ínyen a fém titán színe
-még ínyvisszahúzódás esetén sem lesz látható feltűnő szürke implantátumnyak

 • a cirkónium-dioxid anyaga biztosítja, hogy az íny szép és egészséges  maradjon
 • a felületére nem tapad a lepedék
 • alkalmazása nem károsítja az egészséget mert
  -biokompatibilis és bioinert anyag: nem oldódik a szervezetben és nem termelődik ellene ellenanyag
  -nincsenek fém okozta mellékhatásai
  -nem lép reakcióba más fémekkel, anyagokkal
  -nem okoz fertőzéseket
 • komplett fémmentes pótlási lehetőséget biztosít, mert implantátumot, koronacsonkot és koronát , illetve hidat is lehet készíteni egyazon anyagból

A fentiek alapján a cirkónium kiválóan alkalmas szájüregi implantátumok készítésére.

Ha felkeltette érdeklődését ez a lehetőség, keressen bennünket bizalommal.

Még egy érv a cirkónium dioxid implantátum mellett:

A titán implantátumot már több mint 40 éve használják a fogászatban (is), sok sok éves sikeres implantációs pótlásokról tudunk (és tud a többi kolléga is) beszámolni.

A titán a levegőn oxidálódik csakúgy mint az alumínium, és felületén egy szigetelő oxidkerámia réteg alakul ki, a szervezet ezzel az oxidkerámia réteggel kerül kapcsolatba, és ezért tud becsontosodni az implantátum és ezért nem lesz allergia a titánra mint fémre mert a szervezet nem is találkozik a fémmel. A titán azonnal oxidálódik titánoxiddá és ezért nem tud a fémion kapcsolatba lépni a szervezet fehérjéivel ahhoz, hogy allergiás reakció alakulhasson ki.

Valóban tehát minden rendben van akkor a titánnal? A válasz: nem egészen és nem mindenkinél.

Egyrészt az implantátum a felületétől eltekintve fém és ennek megfelelően a szájban önmagában is és más fémekkel kölcsönhatásban ( felépítmény anyaga, más pótlások, amalgámtömések, stb. ) elektromos jelenségek léphetnek fel, ezt némileg lehet csökkenteni, ha a felépítménycsonkot már (kétrészes implantátumnál) cirkóniumdioxidból készítjük el és esetleg a felépítményt is fémmentes anyagból készítjük.

De ettől még a szervezetben benn van a fém, aminek lehetnek fémekre jellemző, a szervezet számára nemkívánatos hatásai.

A nagyobb probléma ami felmerül(-het) bizonyos esetekben a titánimplantátumokkal az az, hogy bár klasszikus allergiás reakciókat az oxidkerámia réteg miatt nem mutat a titán, azonban az implantátum felületéről leváló titánszemcsék, amelyek ugyanúgy titánoxiddal borítottak, a makrofágok számára elérhetőek és nem allergiás eredetű úgynevezett nem specifikus általános gyulladásos reakciókat válthatnak ki bizonyos genetikai státuszú személyeknél. (Megnövelik a gyulladásos Zytokinek (az IL-1 illetve a TNF-α) felszabadulását, és ez krónikus gyulladáshoz, csontfelszívódáshoz és implantátumvesztéshez vezethet, különösen egyéb kockázati tényezőkkel kapcsolódva, mint például a dohányzással.

Denti Cirkónium implantátumok

Árak

Aktuális árainkról érdeklődjön elérhetőségeinken!